Back-end enligt Wikipedia:

Front-end och back-end är begrepp som används inom informationsteknik för att beteckna den bearbetning som sker av eller nära användaren (användargränssnittsorienterad bearbetning – front-end) och själva basbearbetningen (ofta på servernivå – back-end).

I modern datateknik associeras ofta front-end med webbaserade mjukvarumoduler baserade på HTML, CSS och JavaScript, där utvecklarna av dessa delar kallas webbutvecklare eller webbdesigners.

Sättet att bygga uppdatorsystem enligt front-end och back-end kallas också two-tier architecture. (källa Wikipedia)

 

Som back-end utvecklare är ditt jobb att se till att en webbsida fungerar.

 

Dynamisk webbsida

Innehållet i en dynamisk webbsida kan förändras till skillnad från statiska webbsidor där innehållet hela tiden är detsamma. En dynamisk webbsida kan till exempel ha en klocka som hela tiden visar aktuell tid. Principen för en dynamisk webbsida är att en statisk sida byggd i HTML skapas på servern precis innan den ska skickas till webbläsaren på klientdatorn. Dynamiska webbsidor blir riktigt kraftfulla när de interagerar med en databas. En sökmotor är ett exempel på en vanligt förekommande dynamisk sida.

 

En historia av dynamisk webb

Idag finns webbplatser som är fulla av innehåll och tjänster som låter oss ta hand om allt möjligt på nätet. Men resan till Web 2.0 har tagit ett bra tag. Det har varit ungefär 14 år sedan den första webbsidan med dynamiskt innehåll skapades.

Det här är en titt på historien om den dynamiska webben, speciellt på serversidan programmeringsspråk och ramverk som gör det hela möjligt.

 

Från statisk till dynamisk

När Web började, fanns det bara statiska HTML-sidor. Internet hade funnits en tid redan, men det var först efter införandet av HTML (och med det, webbläsare) att det vi kallar World Wide Web fick igång.

Mycket har hänt sedan dess. Vi vill placera födelsen av den dynamiska webben till när CGI, Common Gateway Interface, infördes först 1993, 14 år sedan. CGI var ett sätt att låta en webbplats köra skript (vanligen Perl-skript på den tiden) på webbservern och visa utdata.

Nu webben har utvecklats enormt och drivs av teknik på serversidan och språk som PHP, Java, ASP.NET, Python, Ruby (med Ruby on Rails), och många andra.

(Du kan gasp i skräck som vi ännu inte har nämnt JavaScript och AJAX, men kom ihåg att fokus i denna artikel är på serversidan, inte klientsidan.)

Så, hur kom vi från A till B? För bildupplevelsen, har vi skapat en behändig liten tidslinje.

 

Historien om den dynamiska webben – En tidslinje

Det här är en tidslinje fylld av viktiga händelser i historien av server-språk och ramverk.

Diagram över viktiga händelser i Evolutionen av Dynamiska-Webben
Diagram över viktiga händelser i Evolutionen av Dynamiska-Webben

 

Språk/Ramverk & Nya Tekniker

 

CSS 3.0

Med CSS3 kommer en massa nya (fantastiska) möjligheter att interagera med användaren, även om det inte är fullt så kraftfullt som ett programmeringsspråk så kan man ändå skapa en del interaktion. CSS 3 är uppdelad i flera separata dokument som kallas ”moduler” och i juni 2012 fanns det över femtio CSS moduler publicerade från CSS Working Group!

HTML5

HTML5 inkluderar tekniker för ljud, video, grafik och webbapplikationer, i både text och bild.

 

CGI (Common Gateway Interface)

Är ett protokoll för hur en webbserver kan köra program med argument och hur dom anropas från en webbläsare.

 

Perl

Perl har varit ett mycket använt språk på den tidiga webben och är fortfarande i högsta grad levande idag. Stora webbplatser med Perl inkluderar Amazon.com, LiveJournal.com, Ticketmaster.com och IMDb.com.

 

Python

Ett programmeringsspråk som håller på att öka i popularitet. Vissa projekt som använder Python är Zope applikationsserver, YouTube och Google gör det till viss utsträckning.

 

PHP

Den mest använda server-side skriptspråket i världen. Över 19 miljoner internetdomäner för närvarande på servrar med PHP installerat. Exempel på populära serversidan PHP applikationer inkluderar phpBB, WordPress och Mediawiki.

 

ColdFusion uppmärkningsspråk

ColdFusion uppmärkningsspråk (CFML) är ett skriptspråk för webbutveckling som körs på JVM, NET ramverket, och Google App Engine.

 

ColdFusion

Adobes Coldfusion ramverk har fortfarande en stark följe. Enligt Adobe används Coldfusion vid 75 av Fortune 100 företagen.

 

ASP och ASP.NET

Microsofts ramverk för dynamiska webbsidor. Exempel på webbplatser som använder ASP.NET är MySpace.com, dell.com, match.com och monster.com. Språk som används med ASP.NET inkluderar Visual Basic och C #.

 

Lasso

Skriptspråk och ramverk används mest av Apples Mac kommunity.

 

Java Servlet

Serverside Java. Suns Java har en stark utvecklare följande. Vissa webbplatser som använder Java är eBay.com, LinkedIn.com och hi5.com.

 

Ruby

Ruby är ett dynamiskt, objektorienterat, programmeringsspråk för allmänt ändamål. Den utformaderades och utvecklades i mitten av 1990-talet av Yukihiro ”Matz” Matsumoto i Japan.

 

Ruby on Rails

Ett ramverk uppbyggd kring skriptspråk Ruby. Ruby on Rails filosofin används av andra språk / ramverk som Django (Python), CakePHP (PHP), Symfony (PHP) plus många fler. Basecamp och Twitter är två webbplatser som körs med Ruby on Rails.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *